9 oktober, Ouderavond BLP

Beste ouder(s) en/of verzorger(s)

Afgelopen donderdagavond hebben wij onze BLP Building Learning Power ouderavond gehad. Mocht u niet zijn geweest, hierbij sturen wij u alsnog de achtergrond informatie van Building Learning Power. 
Met vriendelijke groet,

Team CBS De Flambou


3 oktober, Uitnodiging jeugdclub Oosterbierum

Beste ouder(s) en/of verzorger(s), 

Hallo leerlingen 

Namens de jeugdclub van Oosterbierum sturen wij jullie een uitnodiging door met alle jeugdactiviteiten van dit jaar. Zie bijlage bij dit bericht. Opgave graag voor 5 oktober, naar club@oosterbierum.info 

Jeugdclub De Koekefretters is voor alle kinderen van Oosterbierum


3 oktober, Studiedag CBO NWF

Beste ouder(s) en/of verzorger(s),

We nemen u even mee naar onze studiedag:
Op woensdag 2 oktober, waren niet alleen de leerlingen van de Flambou vrij van school maar alle leerlingen van de 17 scholen van CBO NWF. Samen met alle collega's van onze vereniging hadden wij een studiedag. We mochten luisteren en leren van Collette de Bruin zij nam ons mee naar haar verhaal over leerlingen met een autistische stoornis. Centraal stond: Autisme, iedereen heeft er mee te maken, zeker op school. Steeds vaker krijgen kinderen deze diagnose. Als leerkracht kan het soms erg zoeken zijn welke aanpak bij deze leerlingen werkt. Probleemgedrag en pesterijen bepalen nog weleens de sfeer. Dat zorgt voor lastige situaties in de klas en op het plein. Soms zit je met je handen in je haar. Hoe kan je hier verandering in brengen? Hoe zorg je ervoor dat je weer grip krijgt op de klas? Via de methodiek geef me de 5: Of anders gezegd: WAT is mijn taak, HOE voer ik hem ui, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? heeft Collette de Bruin ons tips meegeven voor ons onderwijs.

Een waardevolle studiedag, om op deze manier alle onze collega's te ontmoeten en samen te leren.
Met vriendelijke groet

Team CBS De Flambou


3 oktober, Vanuit het beweegteam: Fries Kampioenschap Tikkertje 2019

Wij zijn op zoek naar de 4 beste tikkers van Waadhoeke! Ben jij dat? Geef je dan snel op!

Op een klein speelveld ga je in een 1 tegen 1 duel van 25 seconden tikkertje spelen. Je bent hierbij een keer tikker en een keer loper. Wil je graag kijken hoe dat gaat, check dan de video via de onderstaande link!

https://youtu.be/d2nFFjBg3IQ

Het beweegteam organiseert 2 voorrondes in de gemeente, waarvan de nummers 1 en 2 van elke voorronde door gaan naar het Fries Kampioenschap Tikkertje 2019 op woensdag 18 december 2019 in Drachten! De twee voorrondes vinden plaats in Franeker en Menaldum. Iedereen uit groep 5 t/m 8 uit gemeente Waadhoeke mag meedoen.

-       Maandag 21 oktober 2019      – 10.00 tot 13.00 uur in de sporthal de Trije in Franeker

-       Woensdag 23 oktober 2019     – 14.00 tot 17.00 uur in de gymzaal Greatebuorren in Menaldum

Geef je snel op, want VOL=VOL! Er is namelijk plek voor 40 deelnemers per voorronde.

Mail je opgave voor 16 oktober met je naam, school, groep en locatie voorronde naar nik@sportfryslan.nl

Hopelijk zien we je dan!

Groetjes Beweegteam Waadhoeke


1 oktober, Bij-Dat-Ik-Glij abonnement: Elfstedenhall

Beste ouders/verzorgers,

De school van uw kind doet dit jaar weer mee aan het Schoolschaatsen in de Elfstedenhal. Omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen veel bewegen, mogen wij alle deelnemende scholen een mooi aanbod doen. Met dit abonnement kun je op de recreatieve openingsuren van de Elfstedenhal vrij schaatsen. De ijsbaan is geopend van begin oktober 2019 t/m 22 maart 2020. Kijk voor actuele openingstijden op www.elfstedenhal.frl Het abonnement is persoonlijk (dient te worden voorzien van een pasfoto) en is niet onderling uitwisselbaar. De Elfstedenhal is niet verantwoordelijk voor verlies van het abonnement. Onderaan dit formulier vindt u een antwoordstrook, welke u samen met de € 17,50 euro in een envelop kunt inleveren bij de school. Zij zorgen ervoor dat de aanvraag bij ons terecht komt en delen de abonnementen daarna op school uit. Verder is het ook mogelijk om voor € 20,- apart een individueel Blij-Dat-Ik-Glij abonnement aan te schaffen. Hiervoor dient men (de ouder/verzorger) een formulier (met vermelding van de deelnemende school) in te vullen aan de kassa van de Elfstedenhal. Wij wensen u en uw kind(eren) een mooi schaatsseizoen toe!

Sportieve groet, Rianne Touber-Bruinsma Coördinator Schoolschaatsen 

zie bijlage bij dit nieuwsbericht


23 september, Uitnodiging

Beste ouder(s) en/of verzorger(s)

Graag nodigen wij u uit voor een bakje koffie/thee op donderdag 17 oktober van 8:30 uur tot 9:30 uur.

Juf Geartsje viert op deze dag dat ze 40 jaar werkzaam is in het onderwijs. Komt u langs om haar dan te feliciteren? Zie uitnodiging.... 
Tevens is er dan de gelegenheid om in de klassen rond te kijken zodat u het gemaakte werk van de Kinderboekenweek kunt bekijken. 

Deze koffieochtend is tot half 10, i.v.m. een verassing die juf Geartsje voor onze leerlingen heeft bedacht.... maar dat houden wij nog even geheim ;-)

Met vriendelijke groet,

Team CBS De Flambou


19 september, Opening Kinderboekenweek 2019

Beste ouder(s) en/of verzorger(s)

Donderdag 3 oktober starten we op onze school met de Kinderboekenweek 2019. Het thema is dit jaar: Reis je mee....?

We starten met een gezamenlijke activiteit op school, de boekentrein. Met alle leerlingen van de school maken we een boekentrein door de school heen. Om in de 'trein' te kunnen stappen is een 'treinkaartje' nodig. Wilt u daarom het lievelingsboek van uw kind mee naar school geven? Dit lievelingsboek is namelijk het 'treinkaartje' voor de 'boekentrein'.

De boeken graag meegeven op donderdag 3 oktober.

In de weken van de Kinderboekenweek wordt elk boek dat gelezen is door onze leerlingen als "wagonnetje' aan de boekentrein geplaatst. We zijn benieuwd naar hoelang onze trein gaat worden....

Alvast bedankt!
Team De Flambou


6 september, Thema vlinders

Thema vlinders

 

Als we het thema “Welkom” hebben afgerond starten we met ons nieuwe thema “Vlinders”

In de klas staat een glazen bak met eitjes en rupsjes van koolwitjes.Deze hebben we aangevraagd bij de Vlinderstichting.

We gaan de hele levenscyclus van ei tot vlinder volgen.De rupsjes houden van onbespoten koolbladeren.Rupsen groeien en poepen alleen maar.Omdat hun vel niet mee kan groeien, vervellen rupsen zo’n vijf keer.Voordat ze dat doen gaan ze twee dagen stil zitten.Je kunt ze dan beter niet storen.

 

Als de rupsen genoeg gegeten hebben, gaan ze verpoppen.Ze hechten zich met spinsel vast aan de wand van de bak.De rups mag nu niet meer gestoord worden.Na 1 tot 2 dagen vervelt de rups voor het laatst en komt de pop te voorschijn.

 

Een paar dagen nadat de vlinders zijn uitgekomen ,gaan ze paren en leggen ze nieuwe eitjes op verse koolbladeren.Dan kun je de cyclus opnieuw zien.

 

Eitjes komen na ongeveer 4 dagen uit.De rupsjes zijn zo klein dat je ze bijna niet kunt zien.

Het boek ;Rupsje nooit genoeg (ook in het Engels)staat centraal in deze weken.De taal en rekenactiviteiten  staan allemaal in het thema van vlinders en rupsen.


26 augustus, Start van het schooljaar

Vanmorgen zijn we allemaal begonnen aan het nieuwe schooljaar. Als school hebben we onze leerlingen de uitdagend vraag gesteld: wat heb jij in je Mars? 

We zijn nieuwsgierig naar wat we dit schooljaar samen allemaal weer gaan leren? Samern maken we er ene mooi nieuw schooljaar van!

 


16 mei, Leerlingen van De Flambou gaan “Energy Challenges” aan.

Woensdag 8 mei was een spannende dag op CBS De Flambou in Oosterbierum. Op deze dag presenteerden de leerlingen hun project vanuit het project Energy Challenges. Burgemeester Waanders van de gemeente Waadhoeke kwam hiervoor speciaal naar school. 

In groepjes presenteerden de kinderen hun onderzoek. Dit varieerde van informatie over windmolens, het gevaar van de plastic soep in de oceanen en de slachtoffers onder de zeedieren. Verder aandacht voor 'vier-in-een' energie: waterenergie (zout-zoet), windenergie, zonne energie en biomassa. 

De kinderen hebben vijf vlammende regels afgesproken:
meer buiten spelen – minder water gebruiken bij het handenwassen – lampen, computers en beeldschermen vaker uit – dikke truien aan en de kachel lager – zonneschermen minder vaak laten zakken. Hiermee bespaart de school daadwerkelijk veel energie. 

Een toekomststoel, een idee van Jan Terlouw, werd aan het bestuur overhandigd. De stoel staat symbool voor de toekomst en helpt de besturen herinneren om de toekomst mee te wegen bij de beslissingen zodat de mensen van morgen nog net zo van de wereld kunnen genieten als wij. 

De scholen van CBO Noardwest Fryslân besteden al een aantal jaren aandacht aan verduurzaming en energie besparing. Het project Energy Challenges is hiervoor speciaal voor kinderen in de bovenbouw ontwikkeld. 

Het bestuur werkt aan verduurzaming van de schoolgebouwen door energiebesparende maatregelen zoals het aanbrengen van LED verlichting. 
Ter afsluiting werd een bezoek gebracht aan de kloostertuin waar de kinderen leren groenten te verbouwen. 

Met vriendelijke groet, 

Team CBS De Flambou


9 april, Uitslagen kwaliteitsonderzoek CBS De Flambou

Beste ouder(s) en/of verzorger(s)

Hierbij sturen wij u alle resultaten van het kwaliteitsonderzoek van afgelopen januari/februari 2019. Samen als team en met onze MR hebben we alle uitslagen geanalyseerd en punten eruit gehaald waar we trots op zijn, maar tevens ook verbeterpunten voor onze school. Deze kunt u teruglezen op de poster die we aan de hand van alle uitslagen gemaakt hebben. Indien  u nog aanvullende vragen of opmerkingen heeft horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,

Team CBS De Flambou